Adhesions al pacte per a l’impuls i el desenvolupament de l’habitatge cooperatiu en cessió d’us a les Illes Balears
REAS BALEARS PROMOU UN PACTE ENTRE LES FORCES QUE CONCORREN A LES ELECCIONS
En els darrers anys s’estan generant i desenvolupant cada vegada més projectes de cooperatives d’habitatge en cessió d’ús arreu de l’estat espanyol. La greu crisi habitacional i de les cures a la gent gran en que estam immersos posa de relleu la necessitat d’alternatives habitacionals no especulatives i sense ànim de lucre per a la satisfacció d’aquests drets bàsics.
El model de cooperativa d’habitatge en cessió d’ús, basat en la propietat col·lectiva indefinida, la participació democràtica, l’autogestió i l’absència d’afany de lucre, es configura com un instrument idoni per donar resposta a aquestes necessitats, permetent l’assoliment efectiu del dret a un habitatge digne, capaç d’adaptar-se a les necessitats canviants de les persones al llarg de la seva vida, i amb avantatges ambientals i socials afegides: eliminació de l’especulació, assequibilitat, construcció o rehabilitació sostenible…
A les Illes Balears comptam amb un marc jurídic favorable al desenvolupament de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús:
- Llei 5/2018, de 19 de juny, d’habitatge de les Illes Balears. Reconeix el model de les cooperatives d’habitatge en cessió d’ús i es compromet a promocionar-les amb instruments com la constitució de drets de superfície per part d’administracions públiques.
- Llei 3/2023, de 8 de març, de societats cooperatives de les Illes Balears. Blinda l’interès general del model impossibilitant-ne, per una banda, la divisió horitzontal i l’adjudicació de la propietat a les persones sòcies, assegurant així el manteniment de la propietat col·lectiva i impossibilitant el lucre; i limitant, per una altra, les aportacions retornables al capital social a un 30% del cost de la promoció.
- Decrets 83/2010 i 86/2010 en procés de modificació, que incorporen els habitatges col·laboratius a la cartera de serveis socials (drets als serveis del sistema per a l’autonomia i l’atenció a la dependència) i regula els requisits d’autorització i acreditació de serveis residencials, facilitant als projectes sèniors l’accés a prestacions per dependència.
Pels motius exposats, la Xarxa d’Economia Alternativa i Solidària (REAS Balears) ha proposat a les forces polítiques que concorren a les eleccions locals i autonòmiques de maig de 2023 la signatura d’un pacte per a l’impuls de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús a les Illes Balears, amb el compromís de desenvolupar-lo en la propera legislatura.
D’aquesta manera aspiram a trobar el suficient consens polític i el compromís d’incorporar a l’agenda política i posar en marxa mesures específiques que facilitin el desenvolupament de projectes d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, obrint una via de col·laboració público-cooperativa i donant compliment a la Llei d’habitatge de les Illes Balears.
Les forces polítiques signats del pacte han estat: PSIB-PSOE, MES i PODEM.
PACTE PER A L’IMPULS I DESENVOLUPAMENT DE L’HABITATGE COOPERATIU EN CESSIÓ D’ÚS A LES ILLES BALEAR
Les organitzacions polítiques signats es comprometen a:
- Reconèixer l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús com una via per a la provisió d’habitatge social i assequible.
- Desenvolupar polítiques transversals que, des de diferents institucions, impulsin el creixement del model.
- Fer efectiva l’equivalència de la cessió d’ús amb el lloguer en relació a l’habitatge protegit, per a la percepció d’ajudes públiques a la promoció i a les persones usuàries que compleixen els requisits d’accés.
- Impulsar la cooperació de les administracions locals i/o supralocals en el desenvolupament del model: cessió a llarg termini de sòl mitjançant el dret de superfície o de patrimoni públic, accés a sòl dotacional i establiment de bonificacions fiscals per a aquest tipus de cooperatives (IBI i ICIO).
- Posar en marxa una línia d’ajudes orientada a reduir les aportacions inicials dels projectes, fent-los així més accessibles i inclusius.
- Crear una línia específica d’ajudes per a l’adquisició de sòl o edificis de titularitat privada, per al desenvolupament de projectes especialment a les zones més tensionades on la pressió del mercat immobiliari és més patent impossibilitant l’accés a l’habitatge a grans capes de la població i generant, al seu torn, processos de gentrificació creixents.
- Impulsar una línia d’avals semblants a les aprovades recentment pel Govern per la compra d’habitatge, per a les cooperatives d’habitatge en cessió d’ús
- Promoure una millora de la fiscalitat de l’habitatge cooperatiu: bonificacions en l’impost d’actes jurídics documentats i en l’impost de transmissions patrimonials, deduccions de l’IRPF de les aportacions al capital social i donacions…
- Promoure i donar suport a l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús específic per a gent gran, amb espais i serveis compartits i que compleix una funció alternativa a l’ingrés residencial, i contribueix a l’estratègia de desinstitucionalització.
- Adaptació de la normativa urbanística i d’habitabilitat a les especificitats del model, per facilitar el cohabitatge, com és la regulació d’espais comuns complementaris a l’habitatge.
- Facilitar recursos per a accions de difusió, vertebració, assessorament a grups i administracions, i suport i acompanyament tècnic als projectes, per impulsar el model a les Illes Balears.
Illes Balears, maig de 2023