II Fòrum d’Economies Transformadores (FETS)

Data

28 oct. 2023
10:00 – 16:00

Ubicació

Espai Na Camel·la
c. Tia de sa Real, 3

Sense cures no hi ha transformació.

El Fòrum d’Economies Transformadores (FETS) uneix en aquesta edició els plantejaments teòrics de l’economia feminista i les pràctiques i estratègies de foment de l’equitat des de l’economia social i solidària. 

L’economia feminista desvetlla la tensió entre capital i vida i tracta de dibuixar-ne les conseqüències amb mirada interseccional. La seva proposta posa el focus en com els eixos de desigualtat són necessaris per observar com aquestes es tradueixen en l’àmbit econòmic, de generació de recursos i sosteniment de la vida de les comunitats. 

L’economia social i solidària ha anat del bracet des dels seus inicis de la defensa feminista en pro de l’equitat en el món del treball. Des de llavors, s’ha anat desenvolupant una cultura al voltant de les cures en les organitzacions que està fent un gir paradigmàtic: noves formes d’entendre la vinculació entre el que és personal i laboral estan emergint, així com un replantejament de l’estructura, el funcionament, el poder i les relacions en les organitzacions. 

L’ecosistema d’economia social és una realitat a Mallorca; constitueix una xarxa de petites i mitjanes empreses i projectes que incorporen valors, pràctiques i estratègies que posen les persones al centre. 

FETS és un espai de trobada anual de membres, socis i persones que treballen a projectes de l’ecosistema local d’ESS. Enguany ens enfocam a compartir com introduir o millorar les seves estratègies de cures.

A més, és un espai obert a tota persona amb interès per conèixer més de prop el compromís i les pràctiques concretes de foment de l’equitat del teixit de l’economia social i solidària local. 

Agenda

10:00h. Obertura

10:15h. Com construïm organitzacions habitables des de l’ESS: apunts per la pràctica, xerrada a càrrec de Silvia Piris, de la colectiva XXK.

Ens trobem en un moment en què la reflexió crítica sobre les nostres pràctiques i cultures organitzacionals ha esdevingut una condició per poder parlar d’una economia transformadora, social i solidària. En aquesta estona intentarem abordar alguns elements de diagnòstic, per què considerem que aquest treball és indispensable?; d’horitzó, què vol dir això de construir organitzacions habitables?, i de pràctiques més concretes que puguin resultar inspiradores, com estem fent aquest camí?

Sobre Silvia Piris: Sociòloga i màster en Agent d’igualtat per a dones i homes i en Cooperació internacional i sòcia fundadora de la Col·lectiva XXK. He tingut l’oportunitat de combinar ocupació i militància en els àmbits del feminisme, la sobirania alimentària i la solidaritat internacionalista, tant en els camps de la investigació i la formació com en el del desenvolupament de polítiques públiques. Fa anys que acompanya diferents processos de canvi organitzacional feminista, entre ells Bizigarri, de REAS Euskadi.

11:30h. Descans amb cafè i infusions

12:00h. Taules de diàleg simultànies:

1) Lideratges cooperatius per a organitzacions més habitables

El lideratge és una part essencial dins les organitzacions. Sovint se’l confon amb un rol personal, vinculat a unes característiques determinades. Però el lideratge és una qualitat distribuïda que vetlla pel desenvolupament d’aspectes clau d’un projecte o organització. La cultura i estil de lideratge tenen molta influència en com serà per l’equip l’experiència de formar part d’una organització.

Dins una societat molt marcada per la cultura patriarcal i colonialista, el lideratge ha reproduït en les darreres dècades i en gran mesura aquests valors i estil. Però és possible imaginar el lideratge des d’altres perspectives.

L’economia social i solidària i l’economia feminista han fet grans aportacions en aquest àmbit. Amb valentia i creativitat i partint de la necessitat d’aplicar el principi de gestió democràtica, organitzacions grans i petites han anat configurant noves maneres de liderar. Amb tot, és un àmbit en el qual els projectes tenim molt a compartir, qüestionar-nos i aprofundir. Amb tal finalitat, tenim les següents convidades:

2) Bones pràctiques de conciliació i cures cap a les persones en les empreses i projectes d’ESS

Les cures en l’àmbit laboral són les tasques orientades a regenerar el benestar físic i emocional de les persones. Desenvolupades tradicionalment per dones de forma invisible, cada vegada tenen un lloc més central en la perspectiva de gestió de les organitzacions d’ESS. 

La introducció d’estratègies de cures en les organitzacions és transversal i multinivell, i toca àmbits tan diversos com l’organització dels temps, tasques i responsabilitats; els valors i criteris que guien les decisions; la participació i el poder; la gestió de les relacions i els conflictes. 

En aquest àmbit, és important recordar que no hi ha fórmules màgiques. Cada projecte ha de generar les seves pròpies mesures adaptades a la realitat particular que presenta. En aquest procés, la creativitat és important i els problemes són indicadors i potencials fonts d’inspiració. 

Amb tot, la innovació social generada des de l’ecosistema d’economia social no deixa de tenir també les seves limitacions. Explorem el tema amb mirada oberta i les següents convidades: 

14:00h. Posada en comú de les taules de diàleg.

14:30h. Dinar a càrrec d’APAEMA

 

INSCRIPCIONS OBERTES! (GRATUÏT)

Ves al contingut