Presentació de la memòria de 2023 de la Xarxa d’Economia Alternativa i Solidària

La Xarxa d’Economia Alternativa i Solidària de les Illes Balears (REAS Balears) és una associació formada per 14 organitzacions d’economia solidària[1], integrada a nivell estatal a REAS Red de Redes de Economía Solidaria.

La memòria de 2023 de REAS Balears fa una presentació de l’entitat i de la seva gestió, recull les dades de personal contractat i de facturació de les seves entitats associades i descriu les activitats desenvolupades per aconseguir els seus objectius de promoció de l’economia solidària.

En 2023 les entitats sòcies han implicat en conjunt un col·lectiu de prop de 1.900 persones entre treballadores i voluntàries; d’aquestes ha hagut 536 persones contractades, i el moviment econòmic conjunt ha estat de 21.405.406 €, amb un increment del 15% en relació a l’any anterior.

REAS Balears està integrada a REAS Red de Redes de Economía Solidaria, xarxa de xarxes sectorials i territorials formada per 1.038 organitzacions. En conjunt, més de 50.000 persones estan vinculades a organitzacions de REAS Red de Redes, 23.723 com a contractades, amb uns ingressos anuals de 1.175 milions d’euros.

A la memòria de REAS Balears es pot trobar una presentació de l’entitat i de la seva gestió, i una descripció de les actuacions dutes a terme en 2023, estructurades a partir dels sis objectius treballats:

  • Treball en xarxa
  • Reivindicació de les empreses d’inserció
  • Enfortiment de l’economia solidària a través del foment de la participació i la formació
  • Impuls del mercat social, conjuntament amb altres organitzacions, com a eina per al foment de l’economia social
  • Promoció de la compra pública responsable entre les administracions públiques
  • Impuls de les polítiques públiques de foment de l’economia social

La presidenta de REAS Balears, Maria Jaume, ha destacat de l’activitat de 2023:

  • La commemoració del 25è aniversari, ja que l’associació es va crear en 1998, amb la celebració d’un acte el 14 de novembre al Centre Flassaders de Palma, amb la inauguració de l’exposició “Passat, present i futur de l’economia solidària a les Illes Balears”.
  • La defensa del paper de les empreses d’inserció, realitzant tasques d’incidència davant del Govern per reivindicar la millora de les subvencions per al manteniment dels seus llocs de treball, la difusió de la seva activitat amb l’elaboració d’una pàgina web i l’organització d’una jornada, i la incorporació de l’Associació Illes Balears Empreses d’Inserció en la federació estatal FAEDEI.
  • L’activitat en favor del model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús.
  • Les actuacions de Mercat Social a través del projecte ESS Local, de l’organització del II Fòrum de les economies transformadores i de la participació al Fòrum de la Societat Civil.
  • Les accions de seguiment, sensibilització, formació i assessorament en matèria de compra pública responsable, amb la presentació del segon informe de seguiment sobre els contractes reservats de les institucions de les Illes Balears.

Des de l’àmbit institucional volem destacar la millora de la dotació econòmica de les subvencions per al manteniment dels llocs de treball de les empreses d’inserció en 200.000 €, així com l’aprovació de la nova llei de cooperatives de les Illes Balears. Aquesta llei inclou dues propostes de REAS Balears: la regulació del cooperativisme d’habitatge en cessió d’ús i una disposició addicional que modifica un decret d’empreses d’inserció de 2003 amb l’objectiu de reforçar els itineraris d’inserció laboral i evitar l’intrusisme.

En sentit negatiu, hem de lamentar la liquidació del projecte ESS Local de Mercat Social a causa de la no inclusió en els pressupostos del Consell de Mallorca per a 2024 de la partida econòmica finalista per desenvolupar les actuacions previstes en el Pacte pel foment de l’economia social i solidària i el desenvolupament local firmat al juliol de 2020.

En paraules de la presidenta de REAS Balears, “un any més, hem posat el nostre granet d’arena per contribuir a avançar cap a un model econòmic que situï en el centre la sostenibilitat de la vida, les cures i el be comú, contribuint a transitar cap a una societat més justa socialment i sostenible ambientalment”.

[1] Entitats associades a REAS Balears: Benfet Serveis i Manteniment Empresa d’Inserció; Binisàvia, Càritas Mallorca, Càritas Menorca, Deixalles Inserció i Triatge Empresa d’Inserció, Deixalles Serveis Ambientals Empresa d’Inserció, Ecotxe Som Moviment S. Coop., Eines x Inserció Empresa d’Inserció, Fundació Deixalles, Mestral Inserció i Medi Ambient Empresa d’Inserció, Plegats, S’Altra Senalla, Slow Food i Terranostra Supermercat Cooperatiu.

Veure memòria: https://mercatsocial.org/wp-content/uploads/2023/12/memoria_reas_23_web.pdf

 

CONTRIBUCIÓ DE L’ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA A LA DIVERSIFICACIÓ ECONÒMICA

REAS Balears es va adherir a l’exitosa manifestació de diumenge per frenar els impactes del model turístic i econòmic actual i reclamar un canvi de rumb que posi límits a la massificació turística. Des de l’economia solidària volem anar més enllà de la denúncia de les conseqüències de la massificació turística i posar l’accent en la necessitat d’actuar sobre les seves causes, volem passar de les protestes a les propostes, contribuint a fer possible el canvi de rumb cap a un model econòmic més just i sostenible.

Per això volem posar en valor la contribució de l’economia social i solidària de la que formam part a la diversificació econòmica i al canvi de model que milers de ciutadans i ciutadanes han reclamat al carrer.

L’economia social i solidària engloba un ampli ventall d’empreses i organitzacions que desenvolupen la seva activitat econòmica d’acord amb els principis de democràcia interna i participació de les persones sòcies, reinversió dels beneficis i promoció de la solidaritat interna i amb la societat: cooperatives, de treball, agroalimentàries o de consum, entitats d’inserció social i empreses d’inserció, organitzacions del tercer sector social, iniciatives d’agroecologia, comerç just, banca ètica…

Aquestes empreses i activitats creen riquesa i ocupació i aporten valors democràtics, socials i ambientals, demostrant en la pràctica que una altra economia no només és necessària sinó també possible i real, aquí i ara.

L’economia social i solidària és una economia ciutadana que es construeix des de la societat civil amb vocació de contribuir a la transformació social. Per això, en un context cada vegada més volàtil, complex i incert marcat per l’emergència climàtica i la massificació turística i les seves conseqüències socials i ambientals, vol contribuir al repte de repensar el nostre model econòmic per abordar les seves debilitats.

Davant la vulnerabilitat i dependència del nostre model, necessitam una transició cap a un model més resilient, equitatiu i sostenible que permeti garantir el benestar de les generacions actuals i futures. I aquest model passa per promoure la diversificació i l’economia local.

L’aposta per l’economia local implica construir circuits econòmics de proximitat que responguin a les necessitats del territori, evitant la dependència d’un únic sector econòmic globalitzat les grans decisions sobre el qual escapen del nostre control.

La diversificació econòmica suposa reduir el pes i la dependència del turisme en el marc de la seva reconversió, de forma paral·lela a la potenciació d’altres alternatives econòmiques, reorientant el mercat de treball cap a sectors productius emergents en els quals l’economia social i solidària pot tenir un paper significatiu: sector agroalimentari, cura del territori i transició energètica, economia circular, indústria i producte local, economia de les cures, indústria cultural…

REAS Balears aspira a treballar en aliança amb altres sectors socials per fer possible aquest canvi de rumb, la transició ecosocial que necessitam basada en la diversificació i l’economia local.

memoria economia solidariamemoria reas 23 web 1 page 0001

 

23/juliol/2024

Darreras noticies

Presentam els resultats de la campanya d’auditoria social 2024

Sense enganys, sense maquillar els resultats, les entitats d'economia solidària ensenyen el cor i mostren els resultats de la campanya d'auditoria social 2024 Compartim els resultats de la campanya estatal: https://reas.red/auditoria-social-2024/ Vídeo de presentació...

Participam en la celebració del 10è aniversari de Fiare Banca Ètica

Participam en la celebració del 10è aniversari de Fiare Banca Ètica a Palma, celebrada el 14 de novembre a l'Ateneu La Fonera organitzada a pel Grup d'Iniciativa Territorial Fiare Illes Balears. A la celebració es va projectar un documental commemoratiu i va haver una...

El nou Pla Director d’Economia Social autonòmic comença a caminar

Article d'opinió publicat a Illa Global: https://www.illaglobal.com/articulo/treball-i-economies/nou-pla-director-deconomia-social-autonomic-comenca-caminar/20241113090703003623.html Per al Mercat Social és fonamental que les polítiques públiques de foment de...

Ves al contingut