V Jornades d’Història del Moviment Obrer
Presentació
Hi ha un fil poc investigat que connecta el que avui en dia coneixem com Economia Social i Solidària (ESS) i els orígens del moviment obrer, que ja de dels seus inicis va començar a construir un món nou des de les pràctiques mutualistes i cooperatives autogestionades per la pròpia classe treballadora i les seves organitzacions. En el cas de les Illes Balears, aquestes experiències foren dinàmiques i innovadores, i gaudiren d’un pes específic, especialment a Menorca i a la Part Forana de Mallorca, a finals del XIX i en el primer terç del segle XX. Malauradament, aquestes foren truncades en la seva majoria per la dictadura, però és molt allò que podem aprendre a partir d’aquelles experiències, que ens ofereixen pistes sobre com teixir una societat més justa i democràtica.
Objectius
- Analitzar els orígens, experiències i trajectòries del mutualisme i el cooperativisme obrer a les Illes Balears en la segona meitat del XIX i la primera del XX.
- Debatre i sistematitzar els aprenentatges que aquelles experiències poden representar per a l’economia social en el present.
- Incentivar la recerca sobre aquesta qüestió a les Illes Balears.
Lloc i horaris
Dijous 26 i Divendres 27 de setembre, de 17 a 21 hores, a Ca n’Oleo (carrer de l’Almudaina, Palma).
Programa:
v_jornades.pdf (fundacionsdardermascaro.cat)
Inscripcions: