Crònica de la participació de REAS Balears en un encontre internacional del projecte Taghyir

La riquesa de l’economia social i solidària al Magrib es mostra a Nador

Quan l’Assemblea de Cooperació per la Pau (ACPP) ens va convidar a assistir a un encontre d’intercanvi sobre Economia Social i Solidària (ESS) a Nador en el marc del projecte Taghyir*, des de la Xarxa d’Economia Alternativa i Solidària REAS Balears tot d’una vàrem acceptar la invitació. No ens podíem perdre l’ocasió de conèixer de primera mà com aquest projecte de cooperació promou el desenvolupament territorial al Magrib des de l’ESS. Juntament amb els socis locals del projecte, entre ells la Union de l’Action Féministe a Marroc, i Shanti a Tunísia, s’estan desenvolupant ecosistemes territorials d’ESS basats en la intercooperació entre diferents actors (institucions, organitzacions de la societat civil i universitats) que estan donant suport a projectes i experiències innovadores en aquest àmbit.

El primer dia d’encontre ens va cridar l’atenció la rellevància de l’acte, amb la presència del Secretari d’Estat d’Artesania i Director de l’ESS i del representant a Marroc del Programa de Nacions Unides per al Desenvolupament. Es va parlar del projecte i de la situació de l’ESS al Marroc, Tunísia i Espanya i de la seva relació amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Ens va sorprendre la riquesa del moviment cooperatiu i la forta presència de l’ESS a les universitats, amb una gran quantitat de treballs de màster en marxa. Al dia següent diferents grups varen treballar sobre mecanismes per articular l’àmbit acadèmic i l’associatiu i el disseny de línies d’actuació per a l’acompanyament de projectes cooperatius, elaborant-se línies de treball a curt, mig i llarg termini. També es va realitzar una visita a l’ONG Asticude, una organització també vinculada al projecte que es dedica a la defensa dels drets de la població migrant. Vàrem conèixer el funcionament del seu dispositiu de formació i promoció del cooperativisme. Ja el vespre a l’hotel la casualitat va voler que ens trobéssim amb una mostra hispano-marroquí de cooperatives no vinculada al projecte, però que ens va permetre conèixer dues cooperatives de producció de xocolates i olis sòcies d’Asticude.

El darrer dia ens vàrem desplaçar a la localitat de Berkane, on vàrem visitar una cooperativa de productes d’agricultura ecològica, una tenda de comerç just i el mecanisme de promoció de l’ESS. La Casa de la Cooperativa de Berkane, que així es diu, treballa per promoure el cooperativisme a través de la formació i el reforç de les capacitats, l’acompanyament i suport a cooperatives. Estan creant un espai per a la comercialització conjunta de productes de cooperatives artesanals i agroalimentàries, ja que la dispersió territorial d’aquestes dificulta els seus canals de comercialització. Els dispositius d’aquesta maison cooperativa ens recorda als Ateneus cooperatius catalans… no podem deixar de sentir una sana enveja! La darrera visita va ser a una cooperativa de turisme rural on vàrem poder gaudir d’un dinar tradicional. Allà vàrem poder veure la tècnica de cordat de cadires que compartim les dues riberes de la Mediterrània.

Els tres dies ens han servit per compartir, enriquir-nos amb el coneixement d’altres realitats i experiències i plantejar possibilitats d’intercanvis per donar continuïtat als contactes que s’han generat al llarg d’aquest intens encontre. Hem conegut per exemple que a Marroc existeix una xarxa germana de REAS: la Xarxa del Marroc d’Economia Social i Solidària (REMESS). Però per acabar no volem parlar només de la feina feta, no podem deixar de destacar també que aquest encontre a Nador ens ha servit per viure de primera mà l’hospitalitat i amabilitat de la seva gent i com no, per gaudir d’una gastronomia exquisida. Amb la maleta carregada d’aprenentatges, experiències i contactes, i també de regals i de saborosos pastissos d’una cooperativa de Nador, vàrem poder constatar que els principis de l’Economia Social i Solidària tenen forta presència al Magrib i contribueixen a promoure un desenvolupament territorial fet per i per a les persones, d’acord amb els valors que compartim.

*TAGHYIR: Promoció del desenvolupament territorial al Magrib des de l’Economia Social i Solidària, és un projecte finançat per al Direcció General de Cooperació del Govern de les Illes Balears.

Maria Jaume i Patrón Lô Sylla “Prince” (REAS Balears)

 

28/desembre/2024

Darreras noticies

Niu Ètic Habitatge Cooperatiu s’incorpora com a soci de REAS Balears

L'associació Niu Ètic Habitatge Cooperatiu, de recent creació, s'ha incorporat com a soci a REAS Balears. Niu Ètic treballa per la promoció del model d'habitatge cooperatiu en cessió d'ús a les Illes Balears, i forma part de la Red de Vivienda Cooperativa, d'àmbit...

Ves al contingut