Comunitat del Tercer Sector Social de les Illes Balears
Fa dues setmanes, els grups parlamentaris Popular i de Vox signaven i feien públic l’acord que han assolit per poder aprovar els pressuposts autonòmics de 2025 i anunciaven que començaven els tràmits perquè siguin una realitat abans de l’estiu.
En el document, que es qualifica com “el reflejo de los valores compartidos”, es destaca que els nous comptes respondran a “las necesidades reales de los ciudadanos” i promouran el “desarrollo económico, social y cultural de la comunidad”, però des del Tercer Sector Social de les Illes Balears consideram que amb aquesta signatura s’han travessat línies vermelles i rebutjam fermament unes mesures profundament regressives, que vulneren els drets fonamentals de les persones, fiscalitzen la pobresa, criminalitzen la migració i erosionen els fonaments d’un sistema de cooperació i convivència construït amb esforç i consens democràtic durant dècades.
Els motius d’aquest rebuig són nombrosos. Per començar, l’acord fa referència a la lluita contra la immigració “il·legal” i torna a posar el focus en les persones més vulnerables, oblidant la perspectiva de drets humans als quals estem obligats per haver ratificat la convenció de les Nacions Unides. En el document aprovat s’acorda no acollir més menors immigrats procedents d’altres comunitats autònomes pel repartiment estatal: amb independència dels conflictes que pugui tenir la nostra comunitat autònoma amb l’Estat, en els quals nosaltres no entrarem a pronunciar-nos, una cosa clara és que si a la nostra comunitat autònoma hi arriben més menors migrants sigui pel motiu que sigui estam obligats a atendre’ls, i no sols per una qüestió d’obligació legal sinó també per raons humanitàries i de dignitat de les persones.
D’altra banda, en el pacte també s’especifica que no es finançaran més centres per a acollir i atendre aquests menors, amb el que tampoc estam d’acord perquè mereixen un tracte digne i una oportunitat de futur, aspectes que se’ls hi neguen si els ingressam en centres que ja estan per sobre de la seva capacitat. També s’hi acorda endurir les condicions per poder accedir a ajuts i prestacions, tant per a joves extutelats com per als perceptors de la Renda Social Garantida, cosa inacceptable doncs parlam del darrer recurs de moltes persones que viuen a la nostra comunitat i a les que no podem deixar de banda.
De nou es torna a apuntar, de manera més o menys dissimulada, a les entitats que atenen a les persones que arriben de manera irregular a les nostres costes, titllant-les de col·laboradores del tràfic d’éssers humans, el que a banda de ser injust i completament allunyat de la realitat es posa en dubte la tasca que fa dècades desenvolupen per la justícia global, la defensa de la vida i la dignitat humana.
Ens preocupa que amb aquest acord es promogui i reafirmi un discurs xenòfob, aporofòbic i d’odi entre la ciutadania, fent responsables dels seus problemes a persones vulnerables que no es mereixen aquest injust assenyalament ni que se’ls situï com l’origen dels problemes actuals de la nostra societat.
Per tot això ens veiem obligats a condemnar públicament aquest acord, a demandar que es deixi sense efectes i a posar en valor els principis que caracteritzen la tasca del tercer sector: per una banda, la dignitat i la igualtat d’oportunitats per a totes les persones (independentment de la seva condició personal, sociocultural o administrativa); per una altra, la perspectiva de garantia de drets en el disseny i implementació de les polítiques públiques. En aquesta línia, sol·licitam al Partit Popular una reunió d’alt nivell per tractar totes les qüestions exposades en aquest comunicat.
Des del Tercer Sector Social de les Illes Balears continuarem treballant per i amb les persones en qualsevol situació de vulnerabilitat, fomentant la cooperació, el voluntariat i la solidaritat d’una manera ètica i transparent. I necessitam fer-ho de la mà d’una administració que faci seus aquests valors i que ho demostri no només amb l’imprescindible desplegament de polítiques que garanteixin la dignitat per a tothom sinó també enarborant el discurs de la perspectiva de drets de totes les persones.