L’equitat és un dels nou principis que regeixen l’economia solidària. A xarxes socials hem xerrat sobre què s’entén per equitat i com ho fan algunes entitats del nostre ecosistema, com Deixalles a l’àrea de selecció de residus amb el seu equip format per persones de diferents orígens i S’Altra Senalla amb el comerç just. Ara volem compartir i destacar alguns punts clau i conclusions respecte a l’equitat de gènere dins l’economia social i solidària a partir de l’Anàlisi amb perspectiva feminista de les dades de l’Auditoria/Balanç Social 2021 de l’Economia Social i Solidària en l’Estat, publicat per REAS Red de Redes l’any passat, i en la qual es destaquen aspectes com: filiació, economia i política de lucre, democràcia i equitat i qualitat del treball.
Algunes conclusions interessants que podem llegir a l’informe i que són una mostra clara d’aplicació d’aquests principis l’ESS:
- Major presència de persones de gènere femení (63,64% del total de persones treballadores que formen part
de les organitzacions) uns 0,76 punts menys que en l’exercici anterior que va ser del 64,40% enfront d’un 36, 31% de persones de gènere masculí. - L’Auditoria o Balanç Social 2020 ha revelat que el salari mitjà per a l’exercici 2020 en el cas de gènere femení va ser de 21.028,84€ i, el cas del masculí de 20.860,94€. Aplicant la mateixa fórmula, la bretxa del salari mitjà és de -0,8%. És a dir, la bretxa és gairebé nul·la i favorable per al gènere femení. La bretxa en el salari mitjà va ser, segons l’Instituto Nacional de Estadística, de 19,50%.
- Per a l’any 2020, en les organitzacions de l’ESS, el 58,38% del total de persones que han participat en l’elaboració del pla de gestió i el pressupost anual són de gènere femení enfront d’un 41,51% de presència masculina sobre un total de 7.558 persones. La diferència entre tots dos percentatges es minora en el cas de l’aprovació del pla de gestió i el pressupost anual: un 54,10% femení i un 45,63% masculí sobre un total de
8.310 persones. - El 76,80% de les organitzacions de l’Economia Social i Solidària, en 2020, contempla mesures que milloren els permisos establerts per la llei en temes de conciliació de la vida familiar i laboral, enfront d’un 23,2% que no ho fan. El 82,9% de les organitzacions de l’Economia Social i Solidària en 2020, generen espais d’atenció emocional i cura a les persones treballadores en relació amb la seva situació amb l’entorn laboral, enfront d’un 17,1% que no el fan.
Sense dubte, aquesta és l’aposta. Continuam treballant en l’àmbit local per assolir aquests objectius!
Llegir “Análisis con perspectiva feminista de los datos de la Auditoría/Balance Social 2021 de la ESS en el Estado”