LA JORNADA SOBRE EMPRESES D’INSERCIÓ DE REAS BALEARS POSA DE EN VALOR EL SEU PAPER EN FAVOR DE LA INSERCIÓ LABORAL I RECLAMA MÉS COL.LABORACIÓ AMB LES ADMINISTRACIONS
Aquest matí s’ha celebrat a Palma, al saló d’actes de la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears, la jornada “EMPRESES D’INSERCIÓ: REPTES I OPORTUNITATS” organitzada per la Xarxa d’Economia Alternativa i Solidària (REAS Balears), amb l’objectiu de reforçar el paper de les empreses d’inserció en favor de la inclusió laboral de persones en situació de vulnerabilitat.
Les mesures per afavorir l’accés de les empreses d’inserció a subvencions i contractes públics, i la millora dels procediments d’incorporació i contractació de persones treballadores i dels itineraris d’inserció laboral, poden contribuir a desplegar el seu potencial d’integració i formació sociolaboral de persones en situació d’exclusió social.
Per això, la jornada ha tractat els temes següents:
- La modificació del decret 60/2003 d’empreses d’inserció de les Illes Balears per reforçar els itineraris d’inserció sociolaboral i garantir que les empreses d’inserció estiguin promogudes per entitats socials no lucratives
- L’accés de les empreses d’inserció als contractes públics a través dels contractes reservats per a programes d’ocupació protegida
- Els procediments i dificultats per a la contractació de persones treballadores i per a la millora de les seves competències
La jornada ha comptat en la seva inauguració amb la participació del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i del president de la recentment constituïda Associació Illes Balears Empreses d’Inserció [1] i gerent de l’empresa d’inserció de Menorca Mestral Inserció i Medi Ambient, Antoni Aguiló.
El conseller Iago Negueruela ha destacat la necessitat de línies específiques d’ajudes perquè les empreses d’inserció atenen col·lectius amb moltes dificultats i posen el focus en les persones i no en els beneficis. A més a les Illes Balears contribueixen al desenvolupament de l’economia circular.
Per la seva banda, Antoni Aguiló ha posat en valor que les empreses d’inserció siguin 100% no lucratives a les Illes Balears i ha defensat la millora de les subvencions per a les empreses d’inserció i del seu accés a la contractació pública, ja que treballen amb persones que han de millorar molt les seves competències laborals.
El segon bloc de la jornada, sobre accés de les empreses d’inserció a la contractació pública, ha comptat amb les intervencions de Begoña Morey, secretària general de la conselleria d’Hisenda, i Jordi López, secretari tècnic de REAS Balears.
Begoña Morey ha presentant les mesures en favor de l’accés de les empreses d’inserció a la contractació pública del Govern, i el balanç del que s’ha fet, posant de manifest que l’administració ha de millorar els seus procediments, sensibilitzar el seu personal i millorar la planificació de la contractació amb criteris socials per afavorir la diversificació dels serveis que ofereixen les empreses d’inserció. Recorda que la llei obliga a incorporar criteris socials i ambientals i que la millor oferta no sempre és la més barata.
Jordi López ha constatat que les empreses d’inserció tenen un percentatge petit dels contractes reservats, però que hi ha moltes possibilitats de creixement par afavorir les oportunitats per a persones en situació de vulnerabilitat. Per això s’ha de potenciar la contractació reservada diferenciada per a empreses d’inserció, sensibilitzar al personal tècnic de les administracions i planificar la contractació pública social.
En el tercer bloc de la jornada s’ha tractat sobre els itineraris i contractes d’inserció per a persones en situació de vulnerabilitat social, amb Maria Jaume, gerent de l’empresa d’inserció Deixalles Serveis Ambientals, i Guillem Riera, tècnic de Serveis Socials de l’Ajuntament de Palma.
Han destacat que les empreses d’inserció milloren les competències socials i laborals de les persones contractades i que es necessita una major coordinació entre els diferents agents: empreses d’inserció, serveis socials, SOIB, etc, per tal que les persones vulnerables assoleixin la seva inserció laboral.
Les conclusions de la jornada han destacat la necessitat de col·laboració i coordinació amb les administracions públiques per afavorir la inserció laboral de persones vulnerables a les empreses d’inserció.
La jornada ha finalitzat amb un espai de contactes informals amb càtering ecològic a càrrec de l’Associació de la Producció Agrària Ecològica de Mallorca.
[1] Formen part de l’Associació Illes Balears Empreses d’Inserció: Benfet Serveis i Manteniment, promoguda per Projecte Home Balears, Deixalles Inserció i Triatge i Deixalles Serveis Ambientals, promogudes per Fundació Deixalles, Eines x Inserció, promoguda per Càritas Mallorca, i Mestral Inserció i Medi Ambient, promoguda per Càritas Menorca.