Conclusions de la jornada sobre polítiques socials: qualitat, col·laboració i agilització

24/gen./2024

CONCLUSIONS DE LA JORNADA SOBRE ELS FULLS DE RUTA DE LES INSTITUCIONS COMPETENTS EN POLÍTIQUES SOCIALS

Qualitat, col·laboració i agilització varen ser les principals conclusions de la jornada de treball que va tenir lloc ahir al saló d’actes de la FELIB i de forma telemàtica “Fulls de ruta de les institucions competents en polítiques socials” organitzada per Tercer Sector Social Illes Balears amb el suport de l’estalvi ètic de Colonya Caixa Pollença.

Qualitat

Per seguir millorant la qualitat i estabilitat dels serveis és fonamental l’ampliació de places i avançar en la concertació amb entitats del Tercer Sector Social i altres fórmules, com els convenis singulars, en aquells àmbits que estam més endarrerits: acreditacions, cartera de serveis… Això aniria en benefici de totes les parts, administració, entitats, i sobretot persones ateses.

Col·laboració

La col·laboració estreta per desenvolupar les polítiques socials, és necessària tant entre administracions, però també i sobretot amb el Tercer Sector Social. Això implica: allunyar les polítiques socials de la lluita partidista, potenciar espais de participació efectius i afavorir el consens, de forma que no es doni cap passa sense comptar amb les entitats, que són les que tenen els millors coneixements, les que primer detecten les noves necessitats i apliquen les innovacions.

Agilització

El rigor i el garantia de qualitat dels serveis no han de ser incompatibles amb la reducció burocràtica i la simplificació administrativa, especialment en els tràmits més complexos com els acreditacions de serveis.

En la jornada varen participar més de 60 persones vinculades tant a entitats socials com a institucions públiques, especialment ajuntaments.

Andreu Grimalt, president de Tercer Sector Social Illes Balears, va obrir la jornada defensant l’important paper del Tercer Sector Social en les polítiques socials. Posteriorment es varen presentar els fulls de ruta per a aquesta legislatura de les principals institucions competents en polítiques socials. Varen intervenir José Falcó, director general d’Afers Socials del Govern, Guillermo Sánchez, president de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials, Lourdes Roca, regidora de Serveis Socials de l’Ajuntament de Palma, Carolina Escandell, consellera de Benestar Social del Consell d’Eivissa, i de forma telemàtica Carmen Reynes, consellera de Benestar Social del Consell Insular de Menorca.

De la intervenció de José Falcó, destacam l’aposta per enfortir el Tercer Sector Social, agilitzar els tràmits administratius, promoure la història social única, les inversions en equipaments i el manteniment de les estructures de les federacions.

Guillermo Sánchez també va destacar la col·laboració amb el Tercer Sector Social, així com la necessitat de deixar les polítiques socials al marge de la lluita partidista, posant com a exemple el Pacte per la Inclusió  Social. Insistí en avançar des de l’IMAS en la concertació amb entitats, en la simplificació documental, en la modificació del decret d’acreditacions i en el manteniment de totes les subvencions, excepte el bo social.

Lourdes Roca presentà els eixos de les polítiques socials de l’Ajuntament de Palma: implicació del Consell municipal de Serveis Socials, aplicació del Pacte d’inclusió, pla estratègics de subvencions i ampliació dels convenis singulars i de la concertació amb entitats, reserva de contractes, clàusules socials i col·laboració amb els empreses d’inserció.

Carolina Escandell exposà les prioritats del Consell d’Eivissa: desenvolupament de la cartera de serveis a través de la concertació amb el Tercer Sector Social, pla d’inversions, argilització de l’acreditació de serveis, subvencions per a estructura d’entitats socials, promoció de la inserció sociolaboral en centres especials d’ocupació d’iniciativa social i empreses d’inserció ajudant als ajuntaments en la contractació pública social, millora del diagnòstic de la situació social a Eivissa…

Carmen Reynes, des de Menorca, també recalcà la importància de la col·laboració amb el Tercer Sector Social a través d’ajuts nominatius i convocatòries de subvencions, la importància de la planificació a llarg termini amb capacitat d`adaptació a les necessitats, de la formació contínua dels professionals, i de la col·laboració entre administracions, especialment amb els ajuntaments.

En el debat final amb el públic assistent es va posar de manifest la necessitat de fer efectiu el dret a l’accessibilitat universal, evitant qualsevol forma de discriminació i facilitant una finestra social única, i la necessitat de transversalitat de les polítiques socials amb altres polítiques públiques que incideixen en el benestar de la ciutadania: salut, educació, habitatge…

 

IMG 20240123 094741 scaled

IMG 20240123 115918 scaled

IMG 20240123 115427 scaled

Ajuda'ns a difondre

Skip to content