L’ecosistema creix: Fem Infància

01/des./2022

Aquest mes de desembre volem presentar-vos a Carme i Carmen de Fem Infància, un dels projectes que va passar pel nostre servei d’assessorament i que està conformada com a microcooperativa. A més, ara compartim espai de feina i quotidianitat amb elles, ja que fan ús del coworking d’ESS Local. Xerram amb elles perquè ens contin com se varen trobar i com va néixer el seu projecte, què fan, etc.

Qui sou Fem Infància?
Fem Infància és una microcooperativa que vol donar resposta a la urgència d’incloure una mirada feminista a l’educació. Treballam per a incorporar la coeducació als diferents models educatius que tenen un impacte en la socialització diferenciada de nines i nins. Volem acompanyar a mestres i famílies en la incorporació de pedagogies feministes i contribuir en el seu creixement professional i personal. Partim de la creença que en conjunt podem transformar les relacions socials cap a models més equitatius.

Com va sorgir la idea de projecte?
Aquesta història ens agrada molt! Un amic en comú ens va insistir diversos cops que ens havíem de conèixer. Ens deia que somiàvem amb el mateix i que teníem projectes professionals molt similars. Va tenir raó!

Vàrem fer un primer cafè i més tard ens vàrem engrescar a presentar un petit projecte a una subvenció. El projecte no va sortir, però ens vam adonar que compartíem la mirada i que teníem molta compatibilitat a l’hora de fer feina. Això ens va dur a posar en marxa una associació sense ànim de lucre a la que hem dedicat dos anys. La nostra participació en l’associació ens va fer connectar amb el nostre objectiu professional, determinant que volíem construir-nos un futur laboral en la mateixa línia. Aquesta tasca també ens va permetre veure que existeix una necessitat d’incorporar pedagogies feministes a l’educació de la infància i que actualment a les Illes no hi ha cap entitat que hi doni resposta específica. Per tot plegat, vàrem poder donar resposta a la nostra motivació i apostar per l’autoocupació.

Quins serveis oferiu i a qui?
Els nostres serveis estan especialment dirigits a centres educatius, mestres en actiu i mestres en formació. Treballem amb diferents formats: des de tallers puntals de sensibilització, per a tenir un primer contacte amb la importància de l’enfocament feminista a l’educació; fins a acompanyaments de transformació de centre més integrals. Aquests darrers compten amb diagnòstic, formacions teoricopràctiques contextualitzades i seguiment dels processos grupals i individuals de transferència. També fem propostes formatives ajustades a les necessitats del grup pel que fa a les temàtiques, nivell de profunditat i coneixements previs.
A més, generem materials didàctics sobre coeducació i, de manera puntual, treballem amb famílies i infants.

Captura de pantalla 2022 11 23 a les 9.27.21Per què heu decidit treballar amb infància principalment? Com pot l’educació transformar la societat?
És important tenir en compte que l’educació no és neutral (ni transformadora per si mateixa), tant es podria encarregar de reproduir les estructures socials com en transformar-les. Per tant, és important pensar en quina educació oferim, una educació amb llinatges: crítica, feminista, antiracista, anticapitalista, ecologista, no adultocèntrica… A més, recordar que l’educació formal és una peça clau en la societat, però no és l’única. Hem de fer aliances amb altres sectors per poder abordar la qüestió de forma integral.
En el projecte, tot i que els infants són els beneficiaris finals, hi treballem de forma indirecta. El focus està posat en la primera infància perquè permet tenir un enfocament preventiu, on els infants creixen amb alguns models més saludables. També acostumem a fer la reflexió que no treballem amb els infants com una aposta de futur, sinó que està dirigit al present, perquè des de petits i petites puguem oferir-los espais educatius més igualitaris i curosos.

Com percebeu a les noves generacions en relació amb la consciència de la desigualtat de gènere i identificació amb el feminisme?
Els canvis són evidents, fa ja uns anys que sentim a xerrar de feminisme i desigualtat de gènere a la nostra societat i, els més petits i petites, no es queden al marge. La majoria de les nines no tenen por a identificar-se com a feministes i molts nins també entén que és una qüestió rellevant. És important valorar els progressos, però també ho és ser conscient dels reptes. Un d’ells, és que les noves generacions han viscut en el que es coneix com a “miratge de la igualtat”, que és un concepte que fa referència a la consideració de que ja s’han superat les desigualtats i que això no té a veure amb ells o elles. Per acabar, també, és destacable que ens estem trobant amb una forta reacció als moviments socials, emparada per la legitimació de discursos feixistes i misògins que fa uns anys era més invisible. Per tot això és imprescindible continuar fent feina en el desenvolupament d’una consciència crítica amb perspectiva feminista.

Vosaltres sou una microcooperativa: per què heu apostat per aquesta fórmula i perquè pensau que és important formar part de l’economia social i solidària?
Hem apostat per constituir-nos com a microcooperativa perquè era la fórmula més coherent amb els nostres principis ètics. Els motius per formar part de l’economia social i solidària, són molts! En podem anomenar alguns: el compromís amb l’entorn, el desenvolupament social i el bé comú. L’aposta per l’autoocupació i per la creació d’alternatives al model capitalista, en el marc de l’ESS. I, sobretot, l’enfortiment i la participació en la xarxa d’entitats i projectes socials i feministes del nostre territori.

Quins projectes teniu entre mans?
Estam molt agraïdes de poder dir que actualment tenim diferents projectes en marxa i que el context hagi respost tan bé a les nostres propostes. Aquí us expliquem algunes de les coses que tenim entre mans:
– Aquest trimestre, fem un acompanyament i formació a l’equip de mestres d’un centre educatiu públic de Palma amb l’ajuda d’una subvenció d’IB Dona.
– Aquest mes executam un projecte de reflexió col·lectiva a la UIB amb el suport de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i la Solidaritat.
– També fem formacions de diferents temàtiques i nivell de profunditat a claustres i grups de mestres d’arreu de l’illa.
– Estem a punt d’iniciar tallers de sensibilització a diferents instituts on s’ofereix el CFGS d’Educació Infantil.
– I hem iniciat un procés de diagnòstic a 3 escoletes del municipi de Calvià.

Podeu trobar més informació i conèixer tot el que fan a la seva web: https://www.feminfancia.org/

Ajuda'ns a difondre

Skip to content