Article d’opinió publicat a Illa Global: https://www.illaglobal.com/articulo/treball-i-economies/nou-pla-director-deconomia-social-autonomic-comenca-caminar/20241113090703003623.html
Per al Mercat Social és fonamental que les polítiques públiques de foment de l’economia social de les principals institucions de les Illes Balears contemplin acords o pactes institucionals amb mesures concretes consensuades amb el sector, mecanismes de seguiment d’aquests acords i partides pressupostàries per dur-les a terme.
Aquestes premisses no es compleixen en el cas de l’Ajuntament de Palma, on ja la passada legislatura es va deixar morir un Protocol per a l’impuls de l’economia social i solidària signat en 2019; ni en el Consell de Mallorca, que aquesta legislatura ha liquidat el Pacte per al foment de l’economia social i solidària i el desenvolupament local firmat amb Mercat Social en 2020 eliminant del pressupost la partida econòmica finalista.
Per això és motiu de satisfacció que el Govern hagi posat en marxa amb la col·laboració del sector el procés d’elaboració del nou pla director d’economia social i solidària 2024-2027, ja que l’anterior va finalitzar en 2023.
En els darrers mesos les organitzacions representatives de diferents famílies de l’economia social, com les cooperatives de treball d’UCTAIB, Cooperatives Agroalimentàries Illes Balears i les empreses d’inserció i d’economia solidària de REAS Balears, hem treballat de forma consensuada i col·laborativa amb la Direcció general d’Empresa, Autònoms i Comerç de la Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia.
El punt de partida ha estat l’anàlisi i reflexió sobre el pla anterior, i en funció d’això s’ha incidit en les necessitats i mancances que s’han d’abordar per fer possible incrementar el pes de l’economia social en el conjunt de l’activitat econòmica balear.
S’ha prioritzat que sigui un pla clar, real, pràctic i executable. Per això, partint de l’anàlisi de situació s’han identificat els aspectes de millora, els factors clau i reptes a aconseguir i les fites avaluables.
Les principals línies d’actuació elaborades com a resultat d’aquest procés tenen relació amb l’impuls normatiu i administratiu, el coneixement del sector i la seva visibilitat i el suport a les empreses i a les seves xarxes:
- Impuls normatiu i administratiu: desenvolupament de la llei de cooperatives de 2023 i actualització del decret d’empreses d’inserció, millora de la inclusió de clàusules socials en la contractació pública, reactivació del Consell de l’economia social i reforçament de l’estructura administrativa, amb la creació d’un servei d’economia social.
- Coneixement i visibilitat: millora del diagnòstic del sector, elaboració d’un pla de comunicació i posada en marxa d’un portal web i elaboració d’un pla de formació amb actuacions en la formació reglada i ocupacional.
- Suport a empreses i xarxes: manteniment de les convocatòries d’ajudes a empreses d’inserció i cooperatives, i de foment i difusió de l’economia social i per al suport de l’associacionisme.
Per facilitar el seguiment de l’execució del pla s’ha creat un sistema d’avaluació basat en indicadors, i s’ha previst la creació d’una comissió de seguiment que coordini les actuacions previstes.
Tota aquesta tasca ha estat presentada públicament en roda de premsa per part del Govern, que ha remarcat que l’economia social “és un sector molt rellevant dins l’economia balear que desenvolupa polítiques de creixement més socials, distributives i justes”.
Les organitzacions del sector agraïm la resposta el Govern a les nostres demandes i esperam que es concretin i duguin a terme les actuacions proposades i que això faciliti l’augment del nombre d’empreses d’economia social, i de la seva activitat i diversificació, contribuït així a corregir les debilitats del nostre model econòmic.