I Fòrum d’Economies Transformadores de Mallorca

27/set./2022

L’Economia Social i Solidària és més que una alternativa teòrica. És un conjunt de pràctiques econòmiques i socials reals i compromeses amb les persones, la comunitat i l’entorn. Cada dia mostram que un altre món i una altra economia són possibles. 

El proper 22 d’octubre ens trobarem a Inca al I Fòrum d’Economies Transformadores de Mallorca. Intercanviarem experiències, coneixements i reptes amb persones i projectes d’ESS, entitats, organitzacions, activistes i totes aquelles persones interessades en una economia de les persones i les comunitats. 

Dissabte, 22 d’octubre de 10 a 14h – Sala de conferències del Museu del Calçat. Quarter General Luque (Avinguda del General Luque, 07300 Inca) – Entrada gratuïta (aforament limitat)

10:00-11:00h: Obertura i presentació de la jornada amb el Conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, amb salutació de Virgilio Moreno, batle d’Inca, i intervenció de Jordi López, de Mercat Social.

11:00-11:30h: Descans – berenar

11:30-13:00h: Taules de debat simultànies*:

13:00-13:30h: Posada en comú de les taules de debat i conclusions.

13:30-13:50h: Cloenda.

*TAULA 1 – TRANSICIÓ ECO – L’agroecologia i les comunitats energètiques locals són elements clau d’una transició ecològica que pugui fer front als reptes de l’emergència climàtica i de la diversificació econòmica. Són també alternatives en les quals l’ESS hi pot jugar un paper fonamental. Aquesta taula es planteja com un debat entre administració pública i societat civil sobre els reptes de l’agroecologia i les comunitats energètiques locals a les Illes Balears i el seu potencial de contribuir a una transició ecosocial.

Per això s’ha convidat a representants del Govern de les Illes Balears així com d’organitzacions de l’economia social i solidària. Participen:

  • Fernando Fernández – Director general d’agricultura, ramaderia i desenvolupament rural (Govern de les Illes Balears)
  • Pep Malagrava – Director general d’energia i canvi climàtic (Govern de les Illes Balears)
  • Nofre Fullana – Director tècnic d’APAEMA
  • Guillem Solivellas – Som Serveis Energètics

Modera: Maria Lluïsa Dubon

TAULA 2 – TRANSICIÓ JUSTA – El necessari canvi de model econòmic ha de ser una aposta per la sostenibilitat però també per la cohesió social i l’equitat. Què podem fer per a que la transició cap a un model econòmic més sostenible i diversificat, on el pes del sector turístic es redueixi en favor d’altres sectors econòmics, sigui socialment justa i no deixi enrere els sectors més vulnerables de la nostra societat? Aquesta taula de debat pretén proporcionar pautes per a una transició justa aportant reflexions des de l’òptica del món sindical i des de les entitats de lluita contra la pobresa i l’exclusió i d’acollida a la població migrada.

Participen:

  • Nanda Caro – Observatori Social de les Illes Balears
  • Josep Lluis Garcia – CC.OO.
  • Ada Siquier – Associació Pa i Mel

Modera: Xesca Martí Fundació Deixalles

TAULA 3 – INSTRUMENTS PER UNA TRANSICIÓ ECOSOCIAL: Per avançar cap a una transició ecosocial necessitam instruments que puguin fer de palanca de canvi, tant des del propi sector de l’ESS com des de l’administració. La intercooperació entre projectes i organitzacions d’ESS pot contribuir a la consolidació del sector fent front de forma conjunta a les seves debilitats. La cogestió d’espais i equipaments públics és una eina d’empoderament de la ciutadania, mentre que la compra pública responsable és un instrument que tenen les administracions públiques en favor de la integració d’objectius socials i ambientals.

Per posar en valor el potencial d’aquests intruments, aquesta taula debatrà sobre experiències d’intercooperació concretes, com les de 3 Salut Mental i el grup d’empreses d’inserció de recollida tèxtil, i plantejarà les possibilitats de la cogestió i els reptes i oportunitats de la compra pública responsable per integrar objectius socials i ambientals.

Participen:

  • Maria Suau – Fundació Deixalles
  • Guillem Febrer – 3 Salut Mental
  • David Abril – Fundacions Darder Mascaró
  • Jordi López – Mercat Social / REAS Illes Balears

Modera: Bauma

ProgramaFETS

Ajuda'ns a difondre

Skip to content