Amb aquesta nova secció, volem continuar presentant projectes que formen part l’ecosistema de l’economia social i solidària a Mallorca. Inauguram el 2023 xerrant amb el Lionel, de La Bacanal, un projecte molt interessant que recorre l’illa amb la seva foodtruck oferint un càtering d’àpats. Treballen amb producte local i ecològic i han arribat per omplir un buit que hi havia al món de la producció cinematogràfica i esdeveniments.
Què és La Bacanal i que fa? Quins serveis oferiu?
La Bacanal -sabors & esdeveniments- és un servei de càtering d’àpats. Aquesta és la nostra activitat principal, encara que a la vegada ens dediquem a la creació i/o realització d’esdeveniments professionals, culturals i socials. Som el primer servei 100% local i ecològic de Mallorca i estem especialitzades en el càtering i craft service en el sector audiovisual. Som una cooperativa amb una food–truck, especialitzada en esdeveniments socials públics i privats.
Qui forma part de l’equip?
Tot va començar com una cooperativa familiar, amb en Lionel Bechara i n’Oscar Bechara com a fundadors allà per l’any 2020. Ara la coop s’ha ampliat amb en Nahuel Bechara i en Nafi Barceló, agafant el testimoni.
Quina és la vostra filosofia?
Estam per la cultura cooperativa i a la vegada volem formar part de sectors transformadors tant de l’economia com de la producció ecològica. Les persones que formem part de la cooperativa fa dues dècades que som dins els moviments socials i des de fa uns anys hem decidit donar la passa a l’àmbit econòmic per tal de portar aquesta transformació a la nostra quotidianitat. Anem plegats amb diferents projectes d’enxarxament i foment cooperatiu, com Coop57, Nosaltres o l’Utòpica. I a la vegada participem de projectes comunitaris com l’Elèctrica Ateneu Popular. És així com entenen el canvi, a cada àmbit de les nostres vides.
A la vegada volem fer accessible un càtering ecològic per totes les butxaques perquè sigui popular i no elitista.
Per què apostau per producte local i ecològic?
En primer lloc, és una aposta per les economies de la nostra terra, i que tenen cura de la nostra terra. En segon lloc, és un tema de salut i benestar, per la importància que té el que mengem en el nostre metabolisme. I, en tercer lloc, volem donar valor als més que bons productes que es produeixen a les Illes. També cal comentar que hem après de la reflexió feta pel grup fundador de Terranostra supermercat cooperatiu. Apostem, en primer lloc, pel producte local i ecològic. Si no és possible les dues, donem prioritat al producte local que als que provenen de llocs llunyans.
Quins són els vostres proveïdors habituals?
Alguns dels proveïdors són el supermercat cooperatiu Terranostra que ja té creada una bona xarxa de proveïdors ecològics i locals. També el forner Pans Lluc amb farines de blats antics/ blats morts i xeixa. Els làctics/formatges ens agraden molt els de Can Jover. Per les verdures ens proveïm directament del mercat ecològic els dissabtes a plaça patins.
Aquests són alguns dels exemples, encara que els productes ecològics estan en expansió i diversificant, això és una molt bona notícia
Quin tipus de àpats oferiu? Quins tipus de clients teniu?
El nostre servei és complet. Des de berenars, com còctels fins a dinars/menús amb diversos plats. Com tenim una foodtruck a l’equip podem anar allà on ens necessitin per oferir directament els àpats i cuinar in situ. El tipus de cuina i sabors depèn del client, tenim oferta vegetariana, vegana i sense gluten. Cada client és un món amb els seus gustos i en això ens adaptem prou bé.
Per altra banda, estam especialitzats en el càtering per rodatges, filmacions o per qualsevol classe de craftservice de produccions cinematogràfiques, per la nostra experiència en el sector de més de 10 anys.
Com estam a una fase inicial, hi ha vegades que anam a mercats o festivals amb la foodtruck també, per anar omplint el nostre calendari.
Com va sorgir la idea del projecte amb una foodtruck? Com va ser el procés de posar-la en marxa?
Doncs la idea inicial va sorgir de l’experiència de fer feina a produccions cinematogràfiques. Vàrem veure que no hi ha cap càtering de producció ecològica/local dins aquest sector. Per altra banda, el mateix passa amb l’àmbit social i solidari que no tenen l’opció d’un càtering d’aquest estil. Llavors per tot això pensàrem que és una bona opció muntar una iniciativa amb aquesta filosofia.
La foodtruck és una eina molt útil quan es fan càtering perquè et dona la flexibilitat d’anar a cuinar allà on faci falta.
El projecte es va encetar el febrer de 2020, amb la mala sort de què el març de 2020 ens vam tancar tots s casa per la COVID, llavors després de 2 anys hem decidit donar una sempenta.
Com a cooperativa, per què apostau per fórmules de l’economia social?
Som una microcooperativa de treball associat. Això té a veure amb tots els valors exposats abans, ja que l’ecologia humana forma part dels nostres valors i en aquest sentit les cooperatives de treball s’apropen millor a una forma de fer feina més propera als interessos de qui la formen. Com hem comentat abans volem formar part del canvi des de tots els àmbits possibles i dur-lo a les nostres quotidianitats.
Per què pensau que és important seguir fomentant l’ESS?
Són molts els motius. Per una part perquè ens estem quedant sense planeta, i això fa que l’aposta per la vida i els ecosistemes sostenibles sigui més que necessària. Per una altra, perquè així fomentem una economia circular i es diversifica el monocultiu turístic de les illes. I per altra perquè els valors de l’ESS es dirigeixen cap a una societat més igualitària, ecològica i justa que la que vivim actualment.