Lectures i pòdcasts per gaudir i dur millor la calor d’estiu

21/jul./2023

Partim de vacances! Però abans volem recomanar-vos algunes lectures i pòdcasts interessants per gaudir d’aquests dies de descans i distreure’ns un poc de la calor. Hem fet una selecció de recursos relacionats amb economia social i solidària, transició ecosocial, economia feminista, alternatives ètiques de consum, etc.
Esperam que vos agradi aquesta petita selecció!

LECTURES RECOMENADES

Camins cap a un turisme postcapitalista (2021)

Fletcher, R., Blanco-Romero, A., Blázquez-Salom, M., Cañada, Murray Mas, I., Sekuloba, F. (2021). Camins cap a un turisme postcapitalista. Barcelona: Alba Sud Editoriak, Informes en Contrast, núm. 18. ISBN: 978-84-09-33932-7.

104.caAquest informe esbossa un nou marc conceptual per explorar les possibilitats d’identificar i potenciar diferents expressions de post-capitalisme en el desenvolupament turístic. El turisme és una de les indústries més grans del món i, per tant, una poderosa força política i socioeconòmica. Tot i això, al llarg dels anys s’han documentat nombrosos problemes relacionats amb el desenvolupament del turisme convencional sota les lògiques de reproducció del capital, efectes que ara s’han agreujat sobre manera per les repercussions de l’actual pandèmia de la COVID-19. Des de fa temps, les crides al desenvolupament del turisme sostenible intenten resoldre aquests impactes i millorar el rumb del sector. Tanmateix, aquests postulats tendeixen a continuar promovent el creixement continu com a base del desenvolupament de la indústria turística. D’altra banda, les demandes de “decreixement” suggereixen que el creixement és en si mateix el problema fonamental que cal abordar en el debat sobre la sostenibilitat en el turisme i en altres àmbits. Aquesta crítica afirma que el creixement incessant és intrínsec al desenvolupament capitalista i, per tant, al paper del turisme com una de les formes principals d’expansió capitalista global. Per tant, el decreixement turístic requeriria pràctiques post-capitalistes destinades a socialitzar el turisme. Mentre que una part important de la recerca ha explorat com funciona el turisme com a expressió de l’economia política capitalista, fins ara cap investigació ha explorat sistemàticament com podria ser un turisme postcapitalista o com aconseguir-ho. Basant-nos en la innovadora tipologia d’Eric Olin Wright (2019) per conceptualitzar diferents formes de post-capitalisme com a components d’una estratègia global per erosionar el capitalisme, apliquem aquest marc a una sèrie d’exemples il·lustratius que ens permeten explorar el seu potencial per contribuir a una estratègia anàloga per, de manera similar, “erosionar la turistificació capitalista del turisme”.
Descàrrega en PDF


Economia feminista. Desafios, propuestas y alianzas (2017)

Cristina Carrasco Bengoa Carme Díaz Corral (editoras). Cristina Carrasco Bengoa Carme Díaz Corral Silvia Federici Verónica Gago Yayo Herrero Yolanda Jubeto Ruiz Mertxe Larrañaga Sarriegi Amaia Pérez Orozco Natalia Quiroga Díaz Corina Rodríguez Enríquez. Entrepueblos/Entrepobles/Entrepobos/Herriarte. ISBN: 978-84-16828-17-3

9788416828173Aquest llibre neix de la necessitat d’apostar per nous enfocaments que ens portin a processos emancipadors i incloents davant l’anomenat “conflicte capital-vida”, explorant i recollint reptes i desenvolupaments des de les diferents aportacions de l’economia feminista.

Amb ell es vol contribuir a la construcció de les diferents sobiranies socials, com a alternatives enfront de la crisi global, des de la referència de l’economia feminista, i com sempre per a Entrepueblos, des de les experiències dels moviments de dones imprescindibles en el nostre treball.

D’aquí la necessitat d’apostar per enfocaments integrals, multifactorials en les anàlisis, i d’aquí també la necessitat d’apostar per processos emancipadors incloents d’aquesta complexitat. Es tracta, d’una banda, de contribuir a la construcció de les diferents sobiranies socials, com a alternatives enfront de la crisi global, i de fer-ho des d’una perspectiva feminista, promovent anàlisi i pràctiques despatriarcalitzadores, tant de la injusta realitat que pretenem transformar, com dels moviments i propostes que es proposen com a alternatives. Per a aquest treball hem comptat amb algunes de les millors veus de l’economia feminista.

Descàrrega en PDF Comprar en paper Escoltar la presentació del llibre

El futur que volem. Propostes i projectes de la societat civil per a la transició econòmica, ecològica i social de les Illes Balears (2022)

David Abril, Carme Alomar, Jaume Garau i Juanjo Suárez (Coordinadores). Elaborat per les entitats del Fòrum de la Societat Civil amb la col·laboració especial de: David Abril, Enric Alcover, Celestí Alomar, Carme Alomar, Rafael Borràs, Amadeu Corbera, Lluïsa Dubon, Marta Ferriol, Joan Forteza, Ángel Gallego, Jaume Garau, Andreu Grimalt, Cristina Llorente, Jordi López, Toni Mas, Margalida Mulet, Alfonso de Oleza, Margalida Oliver, Biel Payeras, Margalida Ramis, Toni Ramis, Maria Reyero, Miquel Rosselló, Juanjo Suárez, Berta Sureda, Pep Valero, Lluís Vallcaneras, i Gustavo de Vicente.

Captura de pantalla 2023 07 20 a las 11.19.31Publicació en la qual el Fòrum de la Societat Civil desgrana les seves propostes i projectes per impulsar la transició econòmica, ecològica i social a les Illes Balears. Al llarg de prop de 200 pàgines es recullen propostes concretes sobre temes com reconversió turística, economia blava, sector primari, economia social i solidària, transició energètica, mobilitat, habitatge, renda bàsica universal, etc. Aquest document ha estat elaborat per una trentena de persones expertes en diferents disciplines, provinents de les entitats que conformen el Fòrum de la Societat Civil.

Llegir l’informe

Greenwashing (2023)

9 articles editats per valorsocial.info

Captura de pantalla 2023 07 20 a las 14.21.37El Parlament Europeu defineix el «greenwashing» com “la pràctica d’obtenir un avantatge competitiu deslleial comercialitzant un producte financer com a respectuós amb el medi ambient quan, en realitat, no compleix els requisits mediambientals bàsics”. És a dir, rentat d’imatge. Fer veure el que no és per a atreure clients.

Aquesta tàctica publicitària no afecta només a la temàtica ecològica (verda), si no que s’usa també en qüestions socials i de drets humans. Podríem cridar-ho «socialwashing».

En aquest dossier posem el focus en les estratègies de «rentada d’imatge» utilitzades per les entitats bancàries en temes mediambientals i socials, i indaguem sobre què hi ha darrere d’aquest “postureo”.

Llegir els 9 articles

Guia d’emprenedoria col·lectiva. Perquè i com triar l’economia social i soldiària pel vostre projecte (2023)

Captura de pantalla 2023 07 21 a las 12.41.29T’estàs preparant per engegar un projecte? Aquesta guia ha estat elaborada de forma col·lectiva pel personal tècnic de la UCTAIB, de Mercat Social i de la microcooperativa Bauma, i s’ha editat en el marc del projecte ESS Local que desenvolupa Mercat Social amb el suport del Consell de Mallorca per promoure l’economia social i solidària local i que té en el foment de la formació un dels seus eixos d’actuació.

El seu objectiu és donar a conèixer les fórmules d’emprenedoria col·lectiva, especialment les cooperatives i associacions, per acompanyar l’inici d’una activitat econòmica d’acord amb els principis de l’economia social i solidària i del desenvolupament local. Al llarg de les seves pàgines s’aprofundeix en els fonaments teòrics i conceptuals sobre els quals es sustenten les entitats de l’economia social i solidària, es faciliten eines concretes per a la posada en marxa, el creixement i la gestió d’una cooperativa o entitat; i finalment es presenten elements clau per a la viabilitat i la sostenibilitat dels projectes.

Consulta la guia

PODCASTS

Me Cambio Turismo: recuperar su contribución a la transición ecosocial

1x5 miniatura 1El turisme és un vector econòmic important en l’economia del nostre país des de fa dècades, sector que suposa l’entorn al 12% de PIB (Producte Interior Brut). Però, quins impactes socioambientals té aquest sector, que moltes vegades s’invisibilitzen? Com afecta la conformació i vida dels territoris, al canvi climàtic o fins i tot a la nostra salut? Pot el turisme contribuir a les transformacions ecosocials que volem promoure? Com seria un turisme dedicat a les cures? En definitiva, és possible un turisme postcapitalista?…

Escoltar el pòdcast

Podcast d’Economia Social

Captura de Pantalla 2021 07 12 a les 12.49.42Converses amb empreses d’economia social que ens expliquen la seva experiència, reptes i dificultats: Habitatge cooperatiu, d’emprenedoria col·lectiva, consum conscient, gestió econòmica…

Escoltar el pòdcast

Mujeres y Finanzas: Alzamos la voz

logo blu esÉs una narració col·lectiva que ens acompanya sempre i volem recordar especialment el 8 de març, Dia Internacional de les Dones i data d’obertura de la primera filial de Banca Ètica a Itàlia en 1999. És un projecte d’escolta i valorització de la diversitat, i un cicle de podcast per a parlar dels diners i les finances des del punt de vista de les dones.

Escoltar el pòdcast

El Salto al Futuro

Programa3ElSaltoRealitzat pel Col·lectiu Cala, aquest és el primer capítol d’una sèrie de 6 programes de ràdio, on aborden la crisi ecosocial des de la perspectiva de les narratives de futur, buscant trobar els camins i racons per a disputar-nos el futur que desitgem, agafar impuls amb diferents mirades, conèixer com experiències del present trenquen distopies i construeixen utopies des de la pràctica, tot des d’una mirada també internacionalista acompanyades de diverses lluites i veus.
En el Salt al Futur volen conjuminar la crítica radical a un sistema que ens nega el futur perquè està basat en la violència, la jerarquia i en el menyspreu a la vida amb, el més important: el treball sobre l’esperança compromesa, lluitar per un futur que ens mobilitzi el desig i ens potenciï l’esperança compromesa, mirar i valorar el treball de construcció d’altres realitats que posen en valor la vida, el territori, les cures, el comunitari, la memòria, el realisme ecològic i la justícia social, aterrant-lo en experiències concretes, de la mà de diverses persones i col·lectius i sempre amb bona música i ritme.

Escoltar el pòdcast

Ajuda'ns a difondre

Skip to content