La Xarxa d’Economia Alternativa i Solidària de les Illes Balears (REAS Balears) és una associació formada actualment per 15 organitzacions d’economia solidària[1], integrada a nivell estatal a REAS Red de Redes de Economía Solidaria.
La memòria de 2022 de REAS Balears fa una presentació de l’entitat i de la seva gestió, recull les dades de personal contractat i de facturació de les seves entitats associades i descriu les activitats desenvolupades per aconseguir els seus objectius de promoció de l’economia solidària.
La presidenta de REAS Balears, Maria Jaume, ha destacat de l’activitat de 2022:
· La defensa del paper de les empreses d’inserció, fent incidència davant de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball per millorar les convocatòries de subvencions, fent difusió de l’activitat de les empreses d’inserció, treballant en la coordinació i elaboració de criteris comuns i creant l’Associació Illes Balears Empreses d’Inserció (AIBEI).
· L’activitat del grup de treball d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús d’elaboració de propostes, reunions institucionals i activitats de difusió.
· La col·laboració amb l’aula d’emprenedoria del Centre Integrat de Formació Professional Son Llebre en tasques de formació i assessorament.
· Les actuacions de Mercat Social a través del projecte ESS Local, de promoció de l’economia social i solidària local, de l’organització del Fòrum de les economies transformadores i de la participació en el Fòrum de la Societat Civil.
· Les accions de seguiment, sensibilització, formació i assessorament sobre compra pública responsable, amb la presentació de l’informe de seguiment dels contractes reservats del Govern de les Illes Balears.
Des de l’àmbit institucional han destacat la interlocució amb la Direcció General de Promoció Econòmica i Economia Social de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball del Govern; i des de Mercat Social, amb el Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local del Consell de Mallorca. Especialment, volem posar en valor l’increment del pressupost del Consell de Mallorca per al projecte ESS Local sorgit del Pacte per al foment de l’economia social i solidària i el desenvolupament local a Mallorca.
En 2022 les entitats sòcies han implicat en conjunt un col·lectiu de més de 1900 persones entre treballadores i voluntàries; d’aquestes hi ha hagut 510 persones contractades, i el moviment econòmic conjunt ha estat de 18.555.672 €.
Així mateix, REAS Balears està integrada a REAS Red de Redes de Economía Solidaria, xarxa de xarxes sectorials i territorials formada per 985 organitzacions amb presència a 15 comunitats autònomes. En conjunt, més de 50.000 persones estan vinculades a organitzacions de REAS Red de Redes, 26.709 com a contractades, amb uns ingressos anuals superiors als 1100 milions d’euros.
A la memòria de REAS Balears es pot trobar una presentació de l’entitat i de la seva gestió, i una descripció de les actuacions dutes a terme en 2022, estructurades a partir dels sis objectius treballats:
1. Treball en xarxa
2. Reivindicació de les empreses d’inserció
3. Enfortiment de l’economia solidària a través del foment de la participació i la formació
4. Impuls del mercat social, conjuntament amb altres organitzacions, com a eina per al foment de l’economia social
5. Promoció de la compra pública responsable entre les administracions públiques
6. Impuls de les polítiques públiques de foment de l’economia social
En paraules de la presidenta de REAS Balears, “un any més, hem posat en el nostre granet d’arena per contribuir a avançar cap a un model econòmic que situï en el centre la sostenibilitat de la vida, les cures i el bé comú, contribuint a la transició ecosocial que necessitam”.