Per una economia ciutadana: participació de la societat civil en l’economia

15/maig/2025

(Intervenció de Mercat Social en el cicle “Veus de l’estalvi ètic”, en l’acte de presentació de la memòria de 2024 i de les subvencions de 2025 de l’Estalvi Ètic de Colonya Caixa Pollença)

Vull començar agraint Colonya Caixa Pollença que hagi pensat en Mercat Social per representar les veus de l’estalvi ètic en aquest acte de presentació de la memòria de 2024 i de les subvencions de 2025.

L’associació Mercat Social es va crear en 2014 per aglutinar diferents famílies de l’economia social i solidària de les Illes Balears: cooperatives de treball i agràries, empreses d’inserció i d’economia solidària, agroecologia i altres iniciatives socioculturals i de consum responsable.

I de llavors ençà sempre hem treballant amb el suport de l’Estalvi Ètic, tant cap a defora per posar en valor, visibilitzar i afavorir el coneixement i reconeixement públic de les empreses i organitzacions d’economia social i solidària i dels seus productes i serveis, com cap a dedins, per promoure el coneixement mutu i intercooperació entre els seus integrants.

L’economia social i solidària engloba un ampli ventall d’empreses i organitzacions que desenvolupen la seva activitat econòmica d’acord amb els principis de democràcia interna i participació de les persones sòcies, reinversió dels beneficis i promoció de la solidaritat interna i amb la societat.

Però tot i que ara no és el moment d’entrar en el detall de que és això de l’economia social i solidària ni de quins són els seus principis, si que és important destacar que la seva finalitat no és l’enriquiment personal, i que una de les seves principals característiques és la seva doble naturalesa econòmica i sociocomunitària.

Té indubtablement una dimensió econòmica perquè posa productes i serveis en el mercat i la seva activitat genera riquesa i ocupació.

Però va més enllà d’aquesta dimensió econòmica: també té una naturalesa sociocomunitària, també és un moviment social.

És un moviment social perquè fomenta la participació i mobilitza voluntariat, perquè desenvolupa tasques de sensibilització, i molt especialment perquè a més de productes i serveix aporta valors que contribueixen des de l’activitat econòmica a construir una societat basada en valors democràtics, ecològics i solidaris i en el benestar col·lectiu.

És per tant una economia ciutadana, una economia que sorgeix de la societat civil i l’empodera, que contribueix a democratitzar les decisions econòmiques amb les seves formes d’organització democràtiques com les cooperatives i les associacions, i amb la seva implicació en donar resposta a necessitats del territori i de la societat, contribuint al debat sobre el model econòmic i a corregir les seves debilitats.

Aquesta economia ciutadana permet actuar de forma proactiva per respondre a necessitats socials no resoltes, anant més enllà de la crítica social; permet passar de la protesta a la proposta, de la denúncia a la construcció col·lectiva d’alternatives econòmiques.

En el cas de les nostres Illes, permet construir un model econòmic més diversificat i local. Més diversificat per reduir la dependència del turisme reorientant l’economia i l’ocupació cap a sectors productius emergents: sector agroalimentari, cura del territori, transició energètica, economia circular, economia de les cures, indústria cultural…

Més local per construir, en aquest món cada vegada més volàtil, complex i incert, circuits econòmics de proximitat que redueixin la dependència dels grans interessos econòmics globals les decisions sobre els quals escapen del nostre control.

Per tot això i per acabar, des de Mercat Social volem compartir una convicció i un compromís.

La convicció que si volem millorar la nostra societat les entitats socials necessitam implicar-nos en la construcció d’aquesta economia millor, més centrada en les necessitats locals, més equitativa socialment i més sostenible ambientalment, capaç de garantir el benestar de les generacions actuals i també el de les generacions futures.

I el compromís de continuar treballant des de Mercat Social per fer possible aquí i ara que aquesta economia ciutadana, local, equitativa i sostenible, sigui una realitat.

Gràcies

Jordi López, President de Mercat Social

Marratxí, 14 de maig de 2025

f560caf5 a7a6 4a24 bbf5 e0927841bd7b

goib social 1747252284 3632537902115371176 51083949552

 

Ves al contingut