Entrevista a Catalina Lliteras, coordinadora del taller Upcycling de Deixalles

01/juny/2023

Xerram amb na Catalina Lliteras, llicenciada en Belles arts per la Universitat de Barcelona i coordinadora del taller Upcycling de la Fundació Deixalles Manacor. Ens explica com funciona aquest taller tan creatiu i necessari per a reutilitzar i donar una segona vida a mobles en bon estat, que ja no utilitzen els establiments turístics.

Quan i com va començar aquesta iniciativa? Quin és l’objectiu del projecte?
El Taller d’Upcycling de mobles es va crear gràcies al projecte Fem que circuli, que és una prova pilot de la Fundació Deixalles per tal de fomentar l’economia circular dintre del sector turístic i la inserció socio-laboral de col·lectius vulnerables mitjançant les recollides i la reutilització d’objectes i residus. Aquesta iniciativa s´ha duit a terme a les illes de Mallorca i Eïvissa, durant l´any 2022 i ha estat finançat pel “Ministerio de Derechos Sociales y agenda 2030”

Amb quins materials treballeu?

Els materials que treballem són aquells que ens arriben del sector turístic i també recollides domiciliàries.

Quines tècniques feu servir?
Gràcies a la meva formació amb el dibuix, la pintura i el volum que vaig adquirir a la facultat, tots aquests mobles d’hotel tots repetits, iguals, amb una certa fredor, agafen de cop una gran càrrega artística molt visual que fa que els mobles i productes a les botigues de la fundació convisquin amb aquesta altra línia sorprenent i diferent que caracteritza als mobles que surten del taller.
Utilitzam diferents tècniques… Pintam amb pintura de guix, que després polim per deixar acabats d’aspecte envellit o vintage, utilitzam una eina per dibuixar o escriure damunt els mobles que es diu pirogravador (un llapis metàl·lic de diferents puntes que crema la fusta), etc. No s´acaben mai les possibilitats d’acabar un moble! La tècnica del decoupage també ens agrada molt. Consisteix a fer retalls de papers, tovallons, etc. i amb una cola/vernís s’aferren a diferents superfícies… Es pot folrar un moble sencer amb aquesta tècnica i canvia completament el seu aspecte.

Com és la rebuda en la venda al públic?
És molt agradable sentir els bons comentaris de la clientela que és fidel a la Fundació Deixalles, quan surten mobles del taller…  I de tant en tant també treballem per encàrrec…

Per què pensau que aquest taller és important?
Aquest taller és important per molts motius.
Donam una segona vida a uns mobles que, gràcies a les col·laboracions del sector hoteler, podem transformar provocant un reciclatge creatiu que ideam al taller.

Qui fa feina amb tu en aquest taller?
Actualment, treballem al taller dues usuàries de pre-laboral… i jo com a monitora. Aquest taller, com a la resta dels de la Fundació Deixalles, té un marcat Compromís social: ja que en ell treballen persones en situació de vulnerabilitat que redissenyen de manera creativa els objectes que ens cedeixen.

On podem trobar els vostres mobles?
Els mobles es poden veure de moment a les delegacions de Manacar, Capdepera, Palma i botigues de Blanquerna i Plaça Madrid.

 

 

 

Ajuda'ns a difondre

Skip to content