El dia 26 de gener, representants del Tercer Sector Social de les Illes Balears, han presentat a la Sala de Passes Perdudes les seves propostes electorals als grups parlamentaris, emmarcades dins el context de dificultats socials, energètiques i econòmiques actual, derivades de la situació inflacionista actual provocada per la guerra d’Ucraïna.
A l’acte hi ha assistit el president del Parlament, Vicenç Thomas, la presidenta del Tercer Sector Social Illes Balears, Sònia Castro, el director tècnic de la Xarxa per la Inclusió Social EAPN-Illes Balears, Andreu Grimalt, i Carme Muñoz, responsable de col·laboracions públicoprivades a Amadip-Esment.
També hi han assistit els diputats Josep Ferrà i Miquel Ensenyat, del grup parlamentari Més per Mallorca, el diputat Juan Manuel Gómez Gordiola, portaveu adjunt del grup parlamentari Ciudadanos, les diputades i diputat Beatriu Gamundí, Irantzu Fernández, Joan Ferrer, del grup parlamentari Socialista, Alejandro López i Cristina Mayor, diputats del grup parlamentari Unidas Podemos, la diputada del grup parlamentari Popular, Marga Duran, i la diputada del grup parlamentari El Pi-Proposta per les Illes Balears, Lina Pons.
El president Thomas ha agraït l’assistència als presents i també als membres del Tercer Sector Social, l’elecció del Parlament per a presentar unes propostes que tenen per objectiu combatre les desigualtats, sobretot entre els col·lectius més vulnerables.
Ha recordat que l’any 2018 es va aprovar a la cabra autonòmica la llei del Tercer Sector d’Acció Social, precisament amb la finalitat d’enfortir la capacitat de les entitats del Tercer Sector per atendre als usuaris alhora que dissenyar i aplicar polítiques socials. En aquest sentit, també ha fet esment a la Llei de serveis a les persones en l’àmbit social, que definí els principis de la contractació, la concertació i la cooperació entre els serveis a les persones en l’àmbit social i les administracions públiques de les Illes Balears.
Finalment, ha destacat que les mesures presentades avui han de servir per marcar el camí per on s’ha de continuar treballant, per tal de trobar solucions per les persones que pateixen una situació de vulnerabilitat i per les entitats que els hi donen suport.
OBJECTIUS DEL TERCER SECTOR SOCIAL ILLES BALEARS:
Aconseguir visibilitat pública, interlocució i representativitat. Ser interlocutors davant les administracions per millorar el marc normatiu, fer visible el paper del tercer sector social davant els mitjans de comunicació i la societat i implicar-se en òrgans de participació amb relació a les polítiques socials.
Reivindicar uns serveis socials suficients i de qualitat per cobrir les necessitats reals.
Defensar un sistema de finançament estable pel Tercer Sector Social.
Dignificar el sector. Promoure la professionalització del tercer sector social, millorar la seva gestió i fomentar el voluntariat i la participació social.
Coordinar les actuacions de les diferents xarxes de segon nivell i entitats de primer nivell a fi d’establir relacions de col·laboració i lleialtat, que evitin situacions de competència en el si del tercer sector social.
QUÈ ÉS EL TERCER SECTOR SOCIAL ILLES BALEARS
Tercer Sector Social Illes Balears és una associació que aglutina les xarxes i federacions d’acció social de la nostra comunitat autònoma. Es va constituir el 2010, tot i que els seus membres ja col·laboraven en xarxa des del 2008.
En formen part un centenar d’entitats d’iniciativa privada, sense afany de lucre i que tenen com a objectiu millorar el benestar de les persones amb necessitats socials no cobertes, a més d’aconseguir el reconeixement dels sectors econòmics, de les administracions públiques i de la societat balear. En concret, són associacions, federacions, cooperatives d’iniciativa social, centres especials d’educació, congregacions religioses, empreses d’inserció i fundacions. Disposen de 3.500 professionals i 6.000 voluntaris que atenen a devers 145.000 persones.
Està constituït per la Coordinadora Balear de Persones amb discapacitat, EAPN – Xarxa per a la Inclusió Social, la Federació d’Entitats i de Serveis de Salut Mental de Mallorca, la Federació Predif Illes Balears de persones amb discapacitat física, el Fòrum per la qualitat (Associació empresarial d’entitats sense ànim de lucre del sector de la discapacitat), l’ONCE, la Plataforma de Voluntariat de les Illes Balears, Plena Inclusió Illes Balears, i REAS Illes Balears (Xarxa d’Economia Alternativa i Solidària).
Els seus programes i actuacions van dirigides a persones en situació de vulnerabilitat com ara persones majors, persones amb discapacitat, infància i família, joves, dones immigrants, refugiats i asilats, persones amb malalties mentals, malalts crònics, persones amb conductes additives, reclusos i exreclusos, persones amb dificultat d’inserció sociolaboral, persones sense sostre i també la població en general. També treballen per a sensibilitzar i potenciar valors solidaris i crear espais d’inclusió social.
DESCARREGA LES PROPOSTES DEL TERCER SECTOR SOCIAL
*Notícia publicada originalment a: http://www.parlamentib.es/webdocs/NoticiaPIB.aspx?id=3770