La comunicació transformadora torna a fer pinya

04/oct./2022

Ja era hora de trobar-nos de nou per compartir i “conspirar”! Han passat moltes coses des de la darrera trobada a Barcelona l’any 2019. Com per exemple una pandèmia, que ens va recordar, amb un cop de realitat i de forma contundent, la necessitat de fer les coses d’una altra manera. Va tornar a posar de manifest que una economia social i solidària pot ser un alleujament a la crisi social, ecològica i econòmica que patim des de ja fa anys.

photo 2022 10 04 10.41.45

Jo, mi, me… amb tu. Dinàmica de coneixement grupal i networking

El repte del nostre sector és sempre el mateix: com podem estendre la paraula? Com podem explicar a la gent que fer les coses d’una altra manera té beneficis per la societat? Com podem contar que sí, que és possible fer-les d’una altra manera? I com podem fer-nos entendre sense paraules alienes?

La setmana passada, a la fi, vàrem poder trobar-nos i reflexionar sobre aquestes inquietuds: Toledo va acollir l’edició ComunESS 2022. Sota l’eslògan “La comunicació transformadora fa pinya”, la trobada manxega va tenir lloc del 28 al 30 de setembre i va reunir una setantena de persones relacionades amb la comunicació d’entitats i projectes de l’economia social i solidària.

Fent pinya des del col·loquialisme i altres bones pràctiques comunicatives” va ser la temàtica que va triar Anita Botwin, periodista, escriptora i activista, per la seva xerrada que inaugurava la trobada. Botwin, acompanyada d’Alicia Avilés Pozo, periodista de eldiario.es Castilla-La Mancha, va destacar la importància d’utilitzar a les nostres comunicacions un llenguatge col·loquial, del carrer, i a on l’humor pot ser un eix per transmetre la crítica social calant més. També va xerrar sobre utopies, les ganes que tenim de tenir-les i de construir nous mons. Per a concloure, va donar uns quants consells de Twitter, xarxa en la qual ella ha treballat més: utilització de l’humor, millors hores, com fer les publicacions inclusives per la diversitat sensorial, ús dels hashtags i retuits, etc.

Després de la inauguració vàrem fer un taller “Jo, mi, me… amb tu. Dinàmica de coneixement grupal i networking”, dinamitzat per IntermediAcción que ens va permetre relaxar-nos, conèixer-nos i compartir petites parts de nosaltres i dels nostres projectes, és a dir, trencar el gel!

El segon dia, a primera hora, vàrem poder aprendre de les companyes i plantejar debats molt interessants i recurrents en l’economia social i solidària, amb mini píndoles de 10 minuts que varen abordar dubtes, problemes i recursos que tenim habitualment i ens varen proporcionar grans reflexions sobre la comunicació dins l’ESS:

  • “Accions directes no violentes des del rural: pràctiques de referència per fomentar la participació social” a càrrec d’Outonía S.Coop.Galega. La conclusió va ser que s’ha de transformar el conflicte canviant radicalment l’energia que l’alimenta, fent una anàlisi de la realitat mitjançant amor.
  • “Gmail: viva el mal, viva el capital!” per Freepress Coop. Aquesta píndola feia referència al fet que si no tenim alternativa a fer ús de les eines capitalistes, almanco hem d’aprendre protegir la nostra privacitat amb les alternatives de pagament i aprendre a utilitzar-les correctament per no tenir problemes amb els servidors i l’enviament de correus.
  • “Comunicació ètica i social” a càrrec de turba! Comunicación. La conclusió va ser que la comunicació és una eina imprescindible per als moviments socials i varen plantejar l’eterna contradicció: publicitat sí o publicitat no?
  • “Economia fàcil a través de la facilitació gràfica” per 50pés consultoras, S. Coop. Galega. Ens va ensenyar com el llenguatge visual s’entén millor que el llenguatge escrit (no hem de ser pesats amb grans textes!); i com hem d’introduir l’humor per fer comprensible el missatge.
  • #SomosESS: comunicar que l’ESS de Barcelona és estratègico!” amb l’Ajuntament de Barcelona y Asociación Economía Social de Catalunya (AESCAT). Va ser una xarrada intensa sobre lo difícil de comunicar l’ESS: l’argot propi, els conceptes complexos i imaginaris diversos sobre que és i que deu ser l’ESS. El consens va ser que hem de fer valdre els aspectes diferencials de l’ESS i destacar que som una solució als reptes socials i ambientals.

Com fer que els mitjans ens facin cas? Com adreçar-nos als periodistes? Com fer més atractiu el que volem contar dins els mitjans de comunicació tradicionals? Sempre és un repte important arribar a la premsa. Periodistes de Píkara, El Salto i La Marea, amb el seu taller “Eo, algú aquí? Consells i bones pràctiques para petar-lo en mitjans”, varen compartir uns petits “tips” sobre com organitzar base de dades, notes de premsa, contacte i relació amb mitjans, la importància dels butlletins i xarxes socials, etc.

El dijous a la tarda varen tenir lloc la reflexió i la creativitat. El primer taller a càrrec de L’Apòstrof: “Ensurt o mort. Com comuniquem des de l’economia solidària la transició ecosocial?”, facilitava un espai per a respondre en petits grups a preguntes que tenim habitualment les persones que treballem en la comunicació d’ESS: 1) com comunicar que hem de viure amb el necessari, però sense excessos i que podem ser més feliços? 2) Com comunicar que el canvi social és possible? 3) Com comunicar que val la pena passar-se a l’ESS? Les reflexions resultants foren molt interessants i posaren de manifest les problemàtiques comuns a l’hora de comunicar.

L’Associació Enmedio, ens va posar exemples de com la creativitat pot estar al servei de l’activisme. Amb el taller “Disseny de campanya de comunicació per l’activisme econòmic” vàrem aprendre tàctiques com el detournement (o tergiversació), les notícies fake, la guerrilla de comunicació i d’altres estratègies que ens permeten fer activisme des de la creativitat amb exemples suggerents i inspiradors.

El dijous, dia més intens de la trobada, acabava amb una petita festa en la Cooperativa Integral La Divergente, que va comptar amb una jam session poètica-musical, micro obert i karaoke, i moments que han quedat pel record!

El divendres, darrera jornada de ComunESS, va continuar amb més píndoles: 

  • “Com comunicar des del feminisme, l’ecologisme i l’antiespecisme dins de l’ESS?” a càrrec de La Corriente / Lasgaya. Ens va plantejar el dubte de si és suficient un discurs merament ètic i la importància de comunicar des de l’antiespecisme.
  • “Idees per una comunicació gràfica inclusiva” amb La Clara Comunicació. Ens va mostrar que hem de parar especialment atenció a les imatges per fugir del tradicionalisme i tòpics poc inclusius que sense voler poden aportar missatges contradictoris amb els textos que acompanyen la imatge.
  • “Noves narratives” amb Mamachama. Mitjançant la seva experiència i els projectes que realitzen, ens varen demostrar com la comunicació transformadora i la creació de nous imaginaris es pot aconseguir mitjançant pràctiques simbòliques que aconsegueixen provocar un espai de reflexió a la ciutadania.
  • “La comunicació en un entorno complex i hostil” a càrrec de Som Energia. Ens va demostrar com la sinceritat i la concreció, dins la comunicació, a moments o situacions complicades, pot afavorir l’atenció del públic i arribar a tenir un èxit poc esperat.
  • “Comunicació digital ètica” per Estraperlo. Presentava la necessitat de treballar amb el programari i llicències lliures per tal d’assegurar la coherència interna.

La clausura de ComunESS va ser en format de plenari amb un debat estratègic sobre l’estat de la comunicació i l’ESS i la pregunta sobre com continuar. Es veu la necessitat de fer pinya en una sectorial? Hi ha altres maneres de començar a treballar de forma coordinada abans de fer aquesta passa? A on ens podem trobar virtualment? Quines són les prioritats i què és el més realista?

Però sobretot el que s’ha tornat a posar de manifest en aquesta trobada, és que tots els territoris i organitzacions de l’economia social i solidària tenim reptes comuns: transmetre allò que volem, atraure a la gent i els mitjans, desplegar la creativitat sense caure en els tòpics, bregar amb les contradiccions que tenim, etc. Però a la vegada, també s’ha posat de manifest que tenim moltes experiències i recursos per a compartir que ens poden facilitar aquesta tasca de comunicar que l’economia social i solidària, amb el seu esperit i els seus principis, és la millor alternativa per navegar en aquest món hostil. Podem començar anant al concret, prioritzant les actuacions i intervencions conjuntes. El que queda clar, és que avui més que mai és necessari fer pinya.

Ves al contingut