Presentem el primer catàleg d’economia local, social i solidària al Pla de Mallorca

03/març/2022 | 0 comments

El conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, i el president de Mercat Social, Jordi López, han presentat el primer catàleg web i directori d’iniciatives, empreses i entitats que formen part de l’economia local, social i solidària al Pla de Mallorca.

Aquesta feina s’ha desenvolupat gràcies al projecte ESS Local que es va engegar l’any 2021 dins del Pacte per al foment de l’economia social i solidària i el desenvolupament local a Mallorca, signat per tots els grups polítics del Ple del Consell de Mallorca.

Així, el projecte ha estat impulsat i coordinat per l’associació Mercat Social amb el suport del Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local del Consell de Mallorca, i la col·laboració de la Mancomunitat Pla de Mallorca i l’associació Pla de Mallorca XXI.

El conseller Alzamora ha valorat positivament que s’estiguin veient “els fruits que dona el Pacte que van signar tots els grups polítics del Consell de Mallorca, un Pacte que es desenvolupa gràcies a una aportació econòmica de 30.000 euros”. En aquest sentit, ha recordat que fa uns mesos es va inaugurar un espai a Son Sardina per fomentar l’economia social i el desenvolupament local des de Palma.

La concreció del Pacte en aquest directori i catàleg web suposa la divulgació de l’economia social i solidària, d’una economia més humana i més sostenible. Potenciam també el valor afegit social, ambiental i ètic de l’economia social, i contribuïm a la diversificació econòmica”, ha afirmat Alzamora.

El conseller ha conclòs: “Al capdavall, una proposta com aquesta permetrà que les empreses i el sector productiu hi guanyin, que la ciutadania hi guanyi i que Mallorca hi guanyi”.

Per la seva banda, Jordi López ha explicat que aquests recursos tenen com a objectiu principal: “afavorir el coneixement i reconeixement públic de l’economia local que es desenvolupa en els municipis del Pla de Mallorca d’acord amb els principis de l’economia social i solidària. És una economia que té valors, i que genera ocupació i genera riquesa”. A més, ha dit, “la segona finalitat és aconseguir el coneixement mutu entre les iniciatives existents en el Pla de Mallorca que tenen afinitats estratègiques, ja que treballen amb els principis de l’economia social i del desenvolupament local”.

López ha exposat com s’ha fet la recol·lecció de dades a partir d’una unificació de diferents fonts disperses que ja existien i del treball de camp de l’associació Pla XXI, amb una feina d’actualització. Ha subratllat que “no ens hem d’oblidar que no partim de cero. Ja tenim als nostres municipis un teixit econòmic que crea riquesa, ocupació i que aporta valors d’acord amb els principis de l’economia social i solidària i el desenvolupament local. Per això és important, no només potenciar el sector, sinó també posar en valor allò que ja tenim als diferents municipis”.

Catàleg i Directori

5CATPLASe presenta per una banda el Catàleg web, que conta amb 44 empreses i iniciatives que han emplenat el formulari donant una informació detallada dels productes i serveis que ofereixen. D’altra banda es presentarà el directori en format imprès, també disponible per a descàrrega en PDF, que recull 31 iniciatives d’economia social i solidària i 72 de desenvolupament local amb informació bàsica del sector al qual pertanyen i les dades de contacte, a més d’una classificació per municipi.

Les dues versions estan disponibles a la nostra web, juntament amb d’altres iniciatives de les Illes Balears. Aquest catàleg web permetrà a més, anar registrant noves iniciatives a través d’un formulari i serà un referent de consulta per poder anar en la direcció de la intercooperació i fomentar altres alternatives de producció i consum amb criteris d’economia social i solidària i desenvolupament local.

Aquest catàleg ha contat amb el suport de la Conselleria de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, i amb la col·laboració de la Mancomunitat Pla de Mallorca i l’associació Pla de Mallorca XXI.

Ajuda'ns a difondre

Skip to content